YAKIN GELECEKTE OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

İTÜ Çekirdek
2 min readJul 17, 2023

--

Otomotiv ve mobilite endüstrisinin neden olduğu karbon emisyonunun, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %10’una tekabül ettiği tahmin ediliyor. Tüm sektörler gibi otomotiv endüstrisinin de 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefini benimsemesi ve bunun için harekete geçmesi önem taşıyor.

Peki, yakın gelecekte, otomotiv endüstrisinde sürdürülebilirliğin nasıl gelişmesi bekleniyor?

Kamu-Özel Koordinasyonunun, Küresel Otomotiv Değer Zinciri Şeffaflığının Kilidini Açması Bekleniyor

Net sıfır emisyona geçişi hızlandırmak amacıyla özel sektör ve kamu sektörü arasında iş birliğine ve ortak sorumluluk değerlendirmesine yönelik ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Değer zincirleri boyunca şeffaflık oluşturmak, risklerin erkenden belirlenmesine ve ortaklaşa, etkili azaltma stratejileri geliştirilmesine izin veren kilit bir kolaylaştırıcı görevi görüyor.

Otomotiv ve mobilite endüstrisindeki tüm paydaşların iyiliği için rekabetçi olmayan, kurumsal liderler ve hükümetlerin yan yana çalışarak bilgi alışverişi yapmasını sağlayan bir ortamın oluşturulması, yakın gelecekte olası görünüyor.

Net Sıfıra Geçişi Hızlandıracak Bir Navigasyon Aracı Olarak: Sürdürülebilirlik Ayak İzi Pusulası

Otomotiv sektöründe şu anda, sürdürülebilirlik varlıkları konusunda ortak bir görüş bulunmuyor. Bu durum ise kafa karışıklığına neden olarak sürdürülebilir bir endüstriye dönüşümü engelliyor. Bu durumun önüne geçmek için küresel olarak sürdürülebilirliğe ilişkin, mobiliteyle ilgili standartlar, düzenlemeler, araçlar ve iş birliklerinden oluşan bir harita oluşturulması gerekiyor. Bu pusula, rekabetin olmadığı durumlarda, iş birliği fırsatlarının belirlenmesi ve sektör için öncelikli alanlar belirlenmesi adına önem taşıyor.

Direnç Sağlayan Bir Unsur Olarak Değer Şeffaflığını Artırmaya Yönelik Bir Araç Seti

Daha önceki maddelerde tanımlanan eğilimler; yarı iletkenler ve piller gibi otomotiv değer zincirleri için şeffaflığın önemini vurguluyor. Bu amaçla talep/ arz dengesi ve bölgesel konsolidasyon açısından şeffaflık sağlayan ve rekabetçi olmayan iş birlikleri yoluyla kilit sektör risklerini ele almaya yönelik stratejik önerileri vurgulayan bir araç seti oluşturulması gerekiyor. Gelecekteki potansiyel değer zinciri kesintilerini erkenden belirleme yeteneğinin, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşırken aynı zamanda ilerideki dayanıklılık zorluklarını ele alma konusuna da olanak tanıyacağı tahmin ediliyor.

Geleceğin Otomobil Teknolojilerini İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı ile Geliştir!

Otomotiv endüstrisi ve mobilite alanında çözümler üretecek girişimciler OİB’in gücüyle İTÜ Çekirdek’İn #Otomotiv Programı’nda destekleniyor. Hızlı gelişen teknolojilere uyum sağlayan, inovatif fikirleri hayata geçiren ve otomotiv sektörüne katkı sağlayacak girişiminle seni İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı’na bekliyoruz. Hemen başvur!

Kaynak: https://www.weforum.org/agenda/2023/01/automotive-industry-sustainability-davos2023/

--

--

İTÜ Çekirdek

Girişimcileri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren İTÜ Çekirdek, tüm sektörlerden inovatif fikir ve girişimleri destekler, onlara yol gösterir.